‘Over wat voor onderzoek schrijf je zoal?’
Op feestjes merk ik dat mijn werk enige uitleg behoeft. ‘Ik wist niet dat wetenschapscommunicatie een beroep is’, krijg ik vaak terug. Ook merk ik dat mensen gelijk aan technische onderzoeken moeten denken met een hoog uitvindersgehalte.
Ik houd me juist meestal bezig met sociale wetenschap. ‘Rocket science’ is dat niet, maar wel gaat het vaak om onderzoek dat dicht op de praktijk staat en dat een nieuw licht doet schijnen op maatschappelijke vraagstukken. Zo kan (sociale) wetenschap aan de basis staan van goed beleid of nieuwe wetgeving.
In dit overzicht deel ik een aantal voorbeelden van wetenschappers die ik heb gesproken en die onlangs landelijke media hebben gehaald:
Het (averechtse) effect van voedingscampagnes
Lageropgeleiden eten vaker ongezond, toch zijn campagnes van het Voedingscentrum juist bij deze groep het minst effectief, zo laat het onderzoek van Tim van Meurs (lees mijn interview op eur.nl) zien. In zijn proefschrift doet hij aanbevelingen om dit soort campagnes beter te laten aansluiten op de belevingswereld van de mensen.
Opgepakt door: Radio 1, NRC, Volkskrant en AD
Stikstofuitstoot tegengaan met low-tech innovaties
Het stikstofvraagstuk is bij uitstek een politiek onderwerp. Het gaat over wat voor land we willen zijn en welke voedselproductie daarbij past. Jeroen Pijlman (zie interview op louisbolk.nl) deed onderzoek naar innovaties om de stikstofuitstoot te beperken op melkveebedrijven. Toch is de technische kant maar een deel van het verhaal. Zo pleit hij ervoor dat boeren meer duidelijkheid (denk aan een norm per hectare) nodig hebben om maatregelen te kunnen nemen.
Opgepakt door: Trouw en tal van regionale media.
Hoe inclusief zijn festivals eigenlijk?
Wat doen festivalorganisatoren om een plek voor iedereen te zijn? Dat onderzocht Britt Swartjes (zie eur.nl) in haar proefschrift. Uit de interviews die ze afnam, blijkt dat veel organisatoren daar heel bewust mee bezig zijn. Opvallend is dat sterk de link wordt gelegd tussen muziekgenres en publieksgroepen. Tegelijk laat het onderzoek zien dat organisaties zelf erg gesloten en vaak nog weinig divers zijn.
Waarom langer thuis wonen uiteindelijk duurkoop is
Vergrijzing en zorgkosten die de pan uit rijzen. Het is een van de belangrijkste thema’s de komende decennia. Daarom klinkt het aantrekkelijk: mensen langer thuis laten wonen om de druk op de zorg te verminderen en om kosten te besparen. Toch is het effect averechts, zo laat onderzoek van Marlies Bär zien (lees het persbericht op eur.nl). Mensen die langer thuis wonen vallen vaker en komen vaker in het ziekenhuis.
Opgepakt door: Trouw, Volkskrant, Medisch Contact en Zorgvisie
Hoe het recht aanknopingspunten biedt om over te gaan tot vervolging bij uithongering
Kun je mensen aansprakelijk stellen als er burgers tijdens een gewapend conflict (bewust) worden uitgehongerd? Dat onderzocht Jolanda Andela (Erasmus School of Law) in haar proefschrift. Helaas een akelig actueel onderzoek gezien de situatie in Gaza. NRC plaatste het onderzoek dan ook op de voorpagina.
Opgepakt door: NRC