Nieuwshaakjes: wat geeft jouw onderzoek nieuwswaarde en waar zoeken journalisten naar?

Onderzoek toont verbanden aan en leidt tot nieuwe inzichten. Maar onderzoek doen betekent niet (zoals het cliché wil) een aaneenrijging van eurekamomenten. Toch is een indrukwekkende r-waarde geen voorwaarde om jouw bevindingen te delen. Mogelijk heb je meer kwalitatief onderzoek gedaan op basis van surveys of interviews. Dat levert interessante inzichten op, maar niet direct pakkende grafieken.

De publicatie van een paper is natuurlijk feestelijk, maar voor journalisten is dat niet direct nieuws. Waar zijn ze dan wel naar op zoek? In de journalistiek moet je jouw leidinggevende overtuigen om iemand te interviewen. Dat doe je door je idee te pitchen. Cruciaal in die pitch is een nieuwshaakje. Een nieuwshaakje is een actuele of opvallende gebeurtenis die een reden geeft om een onderwerp in de media te belichten. Het dient als een soort kapstok om verhalen nieuwswaardig en relevant te maken.

Wat is jouw nieuwshaakje?

Hieronder lees je over de belangrijkste nieuwshaakjes van wetenschappelijk onderzoek. Bij elk nieuwshaakje vind je een aantal voorbeelden van onderzoeken (die allemaal door landelijke media zijn opgepikt). Vul het formulier onderaan de pagina in als je wilt dat ik de mediakansen van jouw onderzoek beoordeel (en als je mee wilt doen aan mijn LinkedIn actie).

Jouw onderzoek:

...biedt een nieuw en verrassend inzicht

  • Milanne Galekop toonde aan dat mensen afvallen door een dieet dat is aangepast aan hun genen. Ze ontwikkelde met een bedrijf maaltijdboxen om dit te onderzoeken. lees meer…

  • Stefan Barakat ontdekte een nieuwe zeldzame ziekte. Hij achterhaalde zelfs dat de eerste drager in de 16e eeuw in Pakistan leefde. De ziekte heet nu het Barakat-Perenthaler syndroom en is dus vernoemd naar de ontdekkers. Lees meer…

…heeft een directe link met een actuele nieuwsgebeurtenis

  • Promotieonderzoek laat zien dat niet online shoppers, maar juist verkopers betere bescherming nodig hebben. De EU presenteert nieuwe wetgeving rondom de promotie. Lees meer…

  • Deze econometrist promoveerde een week na een landelijke treinstoring. In zijn proefschrift beschrijft hij hoe dit soort treinmalaise is te voorkomen. Lees meer..

….sluit aan bij een politiek of maatschappelijk debat of zet aan tot nadenken over wet- of regelgeving

  • Zo lang mogelijk thuiswonen in combinatie met thuiszorg is lang de norm geweest. Toch blijkt dat in de praktijk vaak verkeerd uit te pakken. Bovendien is het verrassend genoeg ook duurder dan wonen in een verpleeghuis. Lees meer…

  • De situatie in Gaza is mensonterend en er is te weinig voedselhulp. Maar kun je verantwoordelijken hiervoor aanklagen? Ja, zo betuigt Jolanda Andela in haar proefschrift. lees meer…

  • De stikstofcrisis zette Nederland (en de vlaggen) op de kop. Is er een uitweg? Dit onderzoek biedt hoop.

…is gebaseerd op een originele methode/aanpak

  • Acteurs met een beperking die situaties naspelen om zorgverleners helpen na te denken over hun rol. Deze promovenda werkte samen met theater Babel in Rotterdam. Lees meer…

  • Een bord nasi eten bij PVV-stemmers thuis om hun stemgedrag te begrijpen. Dat deed Roy Kemmers die onderzocht waarom mensen interesse in de (mainstream) politiek lijken te verliezen. Lees meer…

…heeft sterke persoonlijke drijfveren

  • Een onderzoeker pleit voor preventie van depressies, net zoals dat gebeurt bij hart- en vaatziekten, en is hier persoonlijk door geraakt. Een klasgenoot op de onderbouw beroofde zich onverwacht van het leven. Lees meer…

  • Barthi Girjasing heeft een bijzondere band met Suriname. De corruptie en de gebrekkige democratie greep haar dusdanig aan dat ze hierop wilde promoveren. lees meer….

…biedt een fascinerend verhaal

  • Wegen vinden we vanzelfsprekend, maar ze hebben grote invloed op hoe we de wereld betreden. Dat beargumenteert filosoof Dirk-Jan Laan die daarvoor keek naar de introductie van tolwegen in Engeland. Eerder liftte hij naar Honk Kong. lees meer…

  • Seks, drugs en rock-'n-roll is voor de meeste artiesten een illusie, toont onderzoek van Rick Everts. Hij interviewde tal van bands en bracht in kaart hoe weinig de meeste verdienen. De boosdoener? Spotify! lees meer…

Naar formulier

Volgende
Volgende

‘Over wat voor onderzoek schrijf je zoal?’